Skab en barselsperiode, der sætter aftryk resten af dit liv

 

Det er ikke sjældent, at jeg hører kvinder, der venter sit andet eller tredje barn fortælle mig;
Hvis jeg dog bare havde haft den viden jeg har nu – så havde slet ikke haft så travlt med at komme igang efter min fødsel. Jeg ville have brugt min barselsperiode helt anderledes.

 

En historie fra min egen mor

For min egen mors vedkommende var det en følelse af tillid. Et mod og en selvsikkerhed omkring, den forbindelse, der var mellem hende og min søster, der skabte viden og ro og en barselsperiode, der satte aftryk.
Ingen kunne – modsat første og anden gang – gøre hende i tvivl om, hvad hun skulle og hvornår, i forhold til min søster.

Det gjorde blandt andet, at hun ammede væsentligt længere. Seks måneder længere faktisk. Hun havde mere overskud. Fik ikke brystbetændelse og heller ikke nogen tudeture udover det, der rent hormonelt skulle grædes ud.

Hun tog det roligt.
Fordi det var tredje gang turde hun tage det roligt.
Ligge længe i sengen. De første fem dage efter fødslen, lavede hun ikke rigtig andet end at amme, sove og få besøg af os.
Den gang i ´96 kunne en tredjegangsfødende nemlig godt ligge indlagt fem dage.. (red. hihi)

Min mor og min søster udviklede et energetisk netværk, så når min søster skulle lave stort, så kunne min mor lugte det og tage hende på toilet. Der var med andre ord, aldrig nogen ulækre lortebleer eller problemer med at smide bleen. Min søster var tryg ved at udtrykke hendes behov.

Dette var slet ikke tilfældet de to første gange. Den gang min anden søster og jeg kom til verden. Her var usikkerhed og følelser som ensomhed og overmandethed-af-ansvar toneangivende.
Mere om det en anden dag.

 

Og pointen tænker du…

..Den kommer nu
Min mor valgte, at tredje gange skulle være gangen, hvor hun tog det roligt. Hvor hun gjorde, alt det hun ikke gjorde de to andre gange.
Som jeg vil komme ind på længere nede, havde hun ikke organiseret noget støttet omkring sig udover min far og os store søskende. Hun havde ikke fyldt nogen specielt stor fryser med helende varmende supper og ingen besøgende havde selv mad med.

 

Men hun holdte fast i roen

År på bagen, ændrede omstændigheder i livet med mere er jeg fuldstændig klar over spiller ind, men lige nu handler det, om den gode scene du som ny mor, kan sætte for dig selv. Du bygger den i graviditeten, for den kommer ikke af sig selv.

 

Vi kan lære af vise kvinde før os

De første 40 dage efter fødslen har i traditionelle kulturer altid været hellige og forbundet med heling og “landing” på jorden for baby og “re-cover” for den nye mor.

Eftersom kulturer over hele verden, har arbejdet inden for den samme ramme på 40 dage, er det min overbevisning, at der er noget om, at det er den tid, der skal til for at mor og barn kommer så godt ud på den anden side af fødslen som muligt.

Her taler jeg ikke om at mor og barn skal overleve.
Jeg taler om, at den nye mor, skal holdes og æres – næres i den nye rolle som mor. Have tid til at tage den nye rolle ind og forbinde sig dybt med den nye baby.
Babyen på den anden side skal have ro, nærhed med sin mor og tid til at amme, gøre verden større dag for dag – uden en sansebombardering.

Det gør ondt på mig, når jeg oplever nye mødre, have enormt travlt med, at livet skal forsætte som det var før “mor” titlen kom på cv´et og et nyt familiemedlem meldte sin ankomst.
Jeg mener, livet kan per definition ikke blive det samme.

Så hvorfor løbe så hurtigt?

 

Skab rammer for din barselsperiode, der sætter aftryk

En af mine store visioner med mit arbejde er, at vi kvinder skal tage vores kraft hjem.
Det betyder ikke, at vi mageligt skal læne os tilbage og blot serviceres. Tvært i mod betyder det, at vi skal tage ansvar.
Med bevidsthed omkring, hvad vi ønsker, skaber vi ansvarsfuldt det liv vi drømmer om.

Så når nye mødre står ud af sengen seks timer efter fødslen og ikke kommer tilbage i sengen igen derhjemme, får kold mad efter fødslen (kroppen skriger på varme nemlig), når Facebook introducerer den ventende familie for det nye familiemedlem allerede timer efter fødslen – så sker der noget i dit hormonsystem. I dit system, der giver dig den indre tryghed og tillid af dine evner som mor og din følelse af at kende dit barn.

Hud mod hud kontakt, hvile og nærende mad kan ikke undervurderes som investering for resten af dit liv som kvinde og mor.
Som mor giver og giver du til dit/dine børn. Hvem skal give til dig, hvis ikke du sørger for at skabe rammer, der giver dig præcis, det du har brug for?

På mit fødselsforberedelsesprogram: Waouw – Vi skal være forældre, lærer du, hvordan du skaber de rammer for dig og dine første 40 dage, der passer til dig.
Jeg siger ikke, at du skal ligge i sengen i 40 dage. Jeg inviterer dig, der i mod til, at mærke efter, hvordan det ville være, at skabe fuldstændig ro omkring, at det eneste du skal, er at være mor. Lande i din rolle som mor og hvile.

 

Vi arbejder ud for denne tjekliste


Har du fyldt dit køleskab og din fryser med en masse nærende mad?
Har du spurgt dine nære venner om de vil lave et ”måltids-tog”?
Dermed skal du og din mand ikke tænke på at lave mad de første uger med den nye baby?


Har du lavet din barsels-rede?
Et sted hvor du føler dig godt tilpas og der er smukke ting at kigge på.
Et sted, hvor du kan sidde og ligge behageligt?


Har du talt med familie og venner om den hjælp du har brug for i de første uger efter fødslen.
Har du også fortalt dem, hvordan de kan kommunikerer med dig efter baby er ankommet i jeres hjem?


Har du talt med din partner?
Har du siddet overfor din partner og talt, ærligt,
omkring hvordan du forestiller dig dit nye liv med jeres ny baby kommer til at se ud?


Har du set dig selv (hver eneste dag, måske flere gange om dagen)
som den stærke, modige, smukke, bevidste kvinde du er, fyldt med kvindevisdom?

Er det her en start du har lyst til at give dig selv? Læs meget mere om det fulde program LIGE HER

Har du brug for at se lidt mere? Hent min GRATIS E-BOG af samme navn neden for. (Klik på billedet)

 

Jordemoder Sophie