Fosterfedt.
Derfor vil du insistere på at dit barn
ikke bliver tørret af efter fødslen

Det her er historien om fosterfedt. Historien om, hvorfor det kan være afgørende om dit barn bliver tørret og vasket umiddelbart efter fødslen.

For nogle kvinder er fødslen af deres barn den største oplevelse i deres liv. For andre er fødslen, den værste. Fælles for alle fødsler (uden komplikationer hos mor og barn) er, at når mor og barn forenes hud mod hud på mors mave, så glemmes alle trængsler.

Den fedtede landingsbane

I dag forenes langt de fleste børn med deres mor, i det øjeblik de er blevet født.
Sådan var det ikke engang, hvor mor og barn i lange perioder var adskilt og hvor alle børn blev vasket, tørret og gjort rene så de var pæne til deres mor.

Til ankomsten i den fysiske verden hører, fostervand, lidt blod måske, ager til også den helt sorte tjære-lingnende afføring til.
Lidt slim kan der også være. Og så fosterfedt.

Hej mors baby, ser du sådan ud

 

Derfor skal du ikke tørre dit barn lige efter fødslen

Dit barn har brug for at være fedtet og glat på din mave.
På den måde er det meget nemmere som lille baby at kravle op og hen til brystet. Hvis babyen er helt tør, er det ikke noget at glide rundt i og heller ikke noget at sætte af mod. Du er lige som bare strandet der, hvor du bliver lagt.

En helt anden afgørende faktor er duften af fostervand som din baby er smurt ind i.
Den duft er den samme, som nogle duftkirtler på dine bryster vorter udskiller. Det vil sige, når baby sutter på sine hænder og kan snuse dit bryst, koder hun de to ting sammen og bliver guidet til at tage fat om brystet og dermed, praktisk talt, overleve.

En trejde grund til ikke at tørre dit barn lige efter fødslen er – FOSTERFEDT.
Jeg vil meget kraftigt anbefale dig at lade dit barns fosterfedt suge ind i huden naturligt uden hjælp fra håndklæder.

Her kommer hvorfor

Fosterfedt er skønhedscreme

Fosterfedt er den hvide fedtede creme som dækker alle babyers hud inde i maven og for nogle børn også de første timer efter de er kommet ud.

I de ni måneder din baby vokser sig stor i din mave – i vand – beskytter fosterfedtet dit barns hud mod ikke at rynke og blive helt rosin-agtig. Tænk bare på din egen hud, hvis du bobler rundt i en pool eller et badekar lidt for længe..
Fosterfedtet babyer har på kroppen inde i maven beskytter også mod infektioner og giver den karakteristiske bløde hud som babyer er kendt for. Det er her skøndhedscremen kommer ind i billedet.

Når din lille baby så er født, så stopper fordelene ved fosterfedtet ikke.

Uden for livmoderen beskytter fosterfedt forsat din babys hud mod infektioner.
Det hjælper også med at regulerer kropstemperaturen hos de nyfødte. Og fordi fosterfedt fungerer som en virkelig eksklusiv og effektiv skønhedscreme så holder det din babys hud smidig, fugtig og hydreret.

SÅ, hvis bad og tørring kan vente. Så vent så længe som muligt.

Hvad nu hvis min baby ikke har fosterfedt

Så har hun haft det. Inde i maven og har allerede fået alle de gode virkninger. Fosterfedt reduceres jo tættere du kommer på din termin. Børn født for tidligt har ofte mere fosterfedt en børn der er født 10 dage over tid, og det er okay.

Det er sådan naturen har indrettet det.

Hvis dit barn fødes uden fosterfedt vil jeg alligevel anbefale dig at vente med at tørre dit barn lige efter fødslen (se hvorfor i tidligere afsnit) og jeg vil også anbefale dig at vente med bad til din baby er ihvertfald en uge.

En fødsel kan være med mange dufte og mange “væsker”, men børn fødes ikke og er beskidte. Det er godt at huske.

Jordemoder Sophie 

 

PS:
Hvis din mand og dig vil have inspiration til det første bad til jeres baby så se lige denne skønne video

Det første bad er en helt utrolig dejlig ting din partner og jeres nye baby kan have sammen.
Overlad den opgave til ham, mens du sover eller får et dejligt bad. Det er ikke så dumt.