Hindeløsning, ja eller nej?


Hindeløsning referer til, at jordemoderen (eller lægen) med sine fingre løsner fosterhinderne, der sidder fast på indersiden af din livmoder. Rent praktisk gøres dette med en eller to fingre, der føres op gennem livmoderhalskanalen (hvis den er der) og med cirklende bevægelser løsner hinderne. At løsne fosterhinderne frigiver prostaglandiner, der i nogle tilfælde medvirker til, at en fødsel går i gang.


Er hindeløsning et indgreb?

Ja, det er det. Med mine jordemoder-briller. Det er ikke et trick, som jordemoder er venlig at tilbyde.

Det er en indgriben i din krops proces mod fødsel.
Derudover er det ofte smertefuldt, og kun nogle kvinder får rent faktisk den ønskede virkning.

Andre kvinder oplever smertefulde “veer”, som kan holde dig vågen hele natten, men som ikke rigtig giver noget, der bevæger dig mod aktiv fødsel.


Kend din kvindevisdom

Din livmoder og livmoderhals skal håndteres med respekt. Det er ikke dele af din krop, der bare skal lystre og rette ind. For de fleste kvinder er det at blive ramt og rørt på livmoderhalsen enormt indgribende – også selvom det ikke er det, der bliver givet udtryk for.

Hvis tiden, trygheden og tilliden er der til fuldt at kunne overgive sig, skal du ikke være bange for at gå i stykker. Hverken omkring livmoderen, livmoderhalsen, mellemkødet eller andre steder. De dele af din krop vil være i stand til at udvide sig til formater, du ikke med din forstand kan forestille dig.

Så kære kvinde. Overvej om du vil takke ja, hvis du bliver tilbudt hindeløsning. Hvis behov er det? Og hvilken effekt vil det have på din krop?


Jordemoder Sophie